PrivChat

një bisedë mbi teknologjinë, të drejtat e njeriut,
dhe lirinë në internet, sjellë për ju nga Projekti Tor

PrivChat është një varg veprimtarish mbledhjeje fondesh për të mbledhur dhurime për Projektin Tor. Përmes PrivChat-it do t’ju sjellim informacion të rëndësishëm të lidhur me ç’ndodh në teknologji, në të drejtat e njeriut dhe lirinë në internet, duke sjellë ekspertë të bisedojnë me bashkësinë tonë.


Kapitulli #5 - Mbrojtje kundër Pegasus-it

Shiheni

Çdo vit qeveri, agjenci të zbatimit të ligjeve, degë të fushës ushtarake dhe korporata investojnë miliarda dollarë për krijim dhe blerje spyware-i dashakeq--<em>software</em> i konceptuar të infiltrojë në heshtje pajisjen e një përdoruesi dhe t’u lejojë agresorëve të shohin lëndë pa u pikasur.

Këtë vit, Projekti Pegasus zbuloi se përdoruesit e këtij lloji spyware-i, të njohur si Pegasus dhe të krijuar nga grupi NSO, kanë pasur si objektiv telefonat që u përkasin mijëra personave në më shumë se 50 vende, përfshi drejtues biznesesh, politikanë, gazetarë dhe veprimtarë të të drejtave të njeriut.

Në këtë edicion të PrivChat-it, ndiqni Likhita dhe Etienne Maynier të Amnesty International dhe John Scott-Railton të Citizen Lab tek diskutojnë:

  • Ç’mund të bëjnë individët, gazetarët, veprimtarët dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut për të mbrojtur veten përballë spyware-i të sofistikuar?
  • Ç’lloj entesh mund të përkrahim për të ndihmuar në ndaljen e këtij abuzimi?
  • Cilët punojnë për <em>software</em> më të sigurt, më privat, të cilit mund t’i besojmë?

Roger Dingledine, Co-Founder of the Tor Project, will join us as our host and moderator.

Organizatore

Roger Dingledine

President & Co-Founder, the Tor Project

Roger Dingledine is president and co-founder of the Tor Project, a nonprofit that develops free and open source software to protect people from tracking, censorship, and surveillance online. He works with journalists and activists on many continents to help them understand and defend against the threats they face. Roger was chosen by the MIT Technology Review as one of its top 35 innovators under 35, he co-authored the Tor design paper that won the Usenix Security "Test of Time" award, and he has been recognized by Foreign Policy magazine as one of its top 100 global thinkers.

Pjesëmarrës

Likhita

Researcher/Adviser - Technology and Human Rights, Amnesty International

Likhita works as a Researcher and Adviser for Amnesty International's Technology and Human Rights Programme. At present, she is involved in researching targeted surveillance and internet shutdowns. She has researched online hate speech against women and minority populations in India. Previously, she also researched and exposed challenges faced by human rights defenders in India and worked extensively on hate crimes in the country. Likhita holds a master's degree in Human Rights and Humanitarian Action from Sciences Po.

Etienne Maynier

Amnesty International's Security Lab

Etienne Maynier (he/him) is an activist and researcher who investigates the impact of targeted surveillance on NGOs and human rights defenders. He is currently working as Technologist in the Amnesty International's Security Lab doing technical research.

John Scott-Railton

Senior Researcher, Citizen Lab

John Scott-Railton is a Senior Researcher at Citizen Lab (at The University of Toronto). His work focuses on technological threats in civil society, including targeted malware operations, cyber militias, and online disinformation. His greatest hits include a collaboration with colleague Bill Marczak that uncovered the first iPhone zero-day and remote jailbreak seen in the wild, as well as the use of Pegasus spyware to human rights defenders, journalists, and opposition figures in Mexico, the UAE, Canada, and Saudi Arabia. Other investigations with Citizen Lab colleagues include the first report of ISIS-led malware operations, and China's "Great Cannon," the Government of China's nation-scale DDoS attack. John has also investigated Russian and Iranian disinformation campaigns, and the manipulation of news aggregators such as Google News. John has been a fellow at Google Ideas and Jigsaw at Alphabet. He graduated with a University of Chicago and a Masters from the University of Michigan. He is completing a Ph.D. at UCLA. Previously he founded The Voices Projects, collaborative information feeds that bypassed internet shutdowns in Libya and Egypt. John's work has been covered by Time Magazine, BBC, CNN, The Washington Post, and the New York Times.

Dhurimet tuaja e bëjnë të mundur këtë seri dhe punën tonë në Tor.

Rruga më e mirë për të përkrahur punën tonë është të bëheni një dhurues i përmuajshëm.